Zaspokój swój apetyt na słodycze bez szkodliwych skutków dużej ilości cukru

Udostępnij:

 

Łatwo jest mieć relację "miłość-nienawiść" z cukrem. Kochasz go, oczywiście za smak, ale nienawidzisz go za skutki. Od niezwykle słodkich napojów z kofeiną po słodkie przekąski - cukier jest wszędzie i łatwo się od niego uzależnić.

1. Niebezpieczeństwa związane z cukrem

Największym problemem związanym z cukrem jest jego ilość. Nasze społeczeństwo ma zły nawyk spożywania nadmiernych ilości cukru, co może prowadzić do bardzo dużych i bardzo złych problemów zdrowotnych w przyszłości. Cukier może powodować takie problemy jak:

  • Kłopoty z zębami. Tak, słyszeliście to już wcześniej. (Ale w końcu jesteśmy blogiem dentystycznym.) Duże ilości cukru pojawiają się w jamie ustnej w postaci płytki nazębnej, ubytków i gorszych problemów stomatologicznych, które będą Cię kosztować duże pieniądze. Przyrost masy ciała. Podczas gdy organizm może wykorzystać pewną ilość cukru, nadmiar cukru idzie w kierunku kwasów tłuszczowych i jest przechowywany w wątrobie jako tłuszcz. Nadmiar cukru zmniejsza również produkcję leptyny (hormonu kontrolującego głód). Ryzyko zachorowania na cukrzycę. Cukrzyca ma głównie podłoże genetyczne, ale cukier może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę poprzez insulinooporność. Toksyczność wątroby. Podobnie jak alkohol powoduje uszkodzenia wątroby, cukier powoduje podobne uszkodzenia. Może to prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Uszkodzenie serca. Udowodniono, że nadmierne ilości cukru podnoszą ryzyko chorób serca - i śmierci z powodu chorób serca - o tonę. Osłabiony układ odpornościowy. Fagocytoza jest systemem obronnym naszego organizmu (wirusy i bakterie są zabijane przez białe krwinki). Wykazano, że ogromne ilości cukru hamują ten proces, co prowadzi do osłabienia układu odpornościowego. Problemy skórne. Zmarszczki, trądzik i ewentualnie cellulit są produktami ubocznymi zbyt dużej ilości cukru, z powodu zwiększonej ilości toksyn we krwi.

2. Naturalnie słodkie pokarmy

Choć te pokarmy mogą nie być najlepszym rozwiązaniem, jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto wiedzieć, które produkty zawierają naturalny cukier, a które nie są niezdrowo przetworzone.

  • Marchew. Poza poprawą wzroku, marchew jest doskonałym przykładem zdrowego i naturalnego cukru. Sposoby na spożywanie marchwi: surowa, pieczona lub gotowana w zupie lub gulaszu. Słodkie ziemniaki. Te żywe ziemniaki zawierają błonnik, który zmniejsza uczucie głodu i stresu, a także zawierają składniki odżywcze, takie jak witamina C, potas, witamina B6 i magnez. Sposoby spożywania słodkich ziemniaków: pieczone, gotowane jako frytki i w zapiekankach. Jagody. Jagody są bogate w antyoksydanty i są świetne, jeśli szukasz różnorodności. (Jeżyny, borówki, maliny, truskawki, itp.) Sposoby na spożywanie jagód: surowe, mrożone, w sałatce owocowej lub smoothie. Jabłka. Jabłka nie tylko są świetne dla zębów, ale są też doskonałym zamiennikiem dla słodkich przekąsek! Sposoby spożywania jabłek: pokrojone w plasterki, pieczone, w sałatce owocowej. Zdjęcie autorstwa Harsha K R / CC BY-SA Migdały. Jesteś zestresowany? Nie sięgaj po te małe Debbie - zjedz kilka migdałów! Zawierają one proteiny i błonnik, które pomogą ci poczuć się świetnie i zmniejszyć łaknienie cukru. Sposoby na spożywanie migdałów: naturalne/schłodzone, w sałatce lub w mieszance (poniżej). Owies / Płatki owsiane. Płatki owsiane to wspaniały zamiennik cukru. Płatki owsiane są naturalnie słodkie, smaczne I zdrowe! Z pewnością stanowią obfite śniadanie. Sposoby na owies/ płatki owsiane: dodaj jagody, w smoothie lub upiecz zamiast mąki. Liście zieleniny. Nie zrozumcie nas źle, nie mówimy, że zielenina jest słodka. Każdy, kto posiada odpowiednie kubki smakowe, może to stwierdzić. Niemniej jednak, zielenina jest wspaniała w walce z silnym pragnieniem cukru! Dodatkowo, są dla ciebie super zdrowe. Sposoby na spożywanie zieleniny: sałatki, dodawanie do zup lub smoothie, robienie dipów. Ciecierzyca. Nie sięgaj po napój gazowany, gdy następnym razem będziesz zmęczona - spróbuj ciecierzycy. Ciecierzyca jest niesamowitym źródłem energii, ponieważ ma mnóstwo magnezu, witaminy B6 i aminokwasów. Do tego jest słodka! Sposoby na ciecierzycę: dodaj do sałatki lub gulaszu, ugotuj jako dodatek do dania głównego. Kokos. Chociaż kokos sam w sobie prawie nie zawiera cukru, ma słodki smak. Mąka kokosowa była często używana, aby zaspokoić głód cukru. Sposoby na spożywanie kokosa: rozdrobniony, w smoothie, zapiekany w batonikach granola.

Wraz z naturalnie słodkim jedzeniem, istnieje wiele rodzajów żywności, które są świetne dla Twoich zębów. Kliknij tutaj, aby sprawdzić poprzedni wpis na blogu na temat superfoods dla zdrowia i zębów.

3. Alternatywne słodkie przekąski

Jeśli miałeś już wszystkie naturalne cukier można wziąć, nie poddawaj się jeszcze. Spróbuj jednej z poniższych przekąsek, które są słodkie i zadowolą Cię bez narażania zdrowia na ryzyko:

  • Truskawki i ciemna czekolada Banany i masło orzechowe Zdjęcie autorstwa Isabelle Boucher / CC BY-NC-ND Jogurt Parfait Świeże owoce Smoothie Popsicle owocowy Lody bananowe Sorbet Graham Crackers i masło orzechowe Pieczone jabłko z cynamonem Mrożone winogrona Trail Mix

Następnym razem, gdy sięgniesz po batonik lub puszkę napoju gazowanego, powstrzymaj się! Pamiętaj o zagrożeniach związanych ze zbyt dużą ilością cukru i wypróbuj jeden z powyższych produktów. Może nawet odkryjesz nowego ulubieńca!

Co zdrowego jesz lub pijesz, aby zaspokoić swój głód słodyczy? Więcej znajdziesz na: http://stomatologkrakow.net.pl

Socialmedia

Warte uwagi

Jak wizyty u dentysty pomagają wykryć raka jamy...

Rak jamy ustnej jest szóstą najczęściej występującą formą raka w Wielkiej Brytanii, z około 8,300 osobami diagnozowanymi każdego roku. Rak jamy ustnej ma również wysoki wskaźnik...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .